Sectra & UMCU enter partnership to accelerate adoption of AI technology in clinic use

Sectra and UMC Utrecht have signed a collaboration agreement that will accelerate the adoption of AI technology in clinic use. The partnership aims to supply healthcare providers with applications based on artificial intelligence in an easier, faster and more secure manner.

Utrecht Holdings is proud to have supported this deal!

Read the international press release from Sectra. Below you may find the UMCU press release (in Dutch). 

UMC Utrecht en Sectra bouwen platform voor AI-technologie in ziekenhuizen

Het UMC Utrecht en het internationale medische beeldvorming IT- en cybersecuritybedrijf Sectra hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. De samenwerking is bedoeld om zorgaanbieders op een eenvoudiger, snellere en veiligere manier Artificial Intelligence (AI) applicaties aan te bieden via een infrastructuur die is ontwikkeld in het UMC Utrecht. De infrastructuur maakt het mogelijk om verschillende AI-applicaties in één systeem te laten draaien,  waardoor AI-technologie in de kliniek gebruikt kan worden en daarmee de patiëntenzorg wordt verbeterd.

Zelflerende AI-software kan radiologen helpen hun werk sneller, preciezer en effectiever te doen. “Diagnostische AI-applicaties zijn supergespecialiseerd”, vertelt Wouter Veldhuis, radioloog en initiatiefnemer van IMAGR. “Ze kunnen één ding heel goed, bijvoorbeeld het detecteren van borstkanker op een mammografie of de mate van slijtage in een reumahand bepalen op een röntgenfoto. “

Gezien deze voordelen zou je verwachten dat AI-applicaties al op grote schaal in ziekenhuizen draaien. Dat valt echter tegen. AI-software zijn als losse componenten vaak lastig inpasbaar in de ict-systemen van ziekenhuizen. De reden hiervoor is simpel: de digitale infrastructuur, om alles aan elkaar te koppelen, ontbreekt.

Veilig en universeel systeem
Daarom ontwikkelde het UMC Utrecht IMAGR: een digitale infrastructuur waarop AI-software kan draaien binnen de klinische workflow. De infrastructuur is flexibel en geschikt voor alle AI-toepassingen. Alle applicaties van externe leveranciers worden daardoor geïntegreerd in één systeem. De techniek zorgt er ook voor dat de AI-toepassingen van de interactie met de radioloog kan leren, en daarmee met iedere nieuwe gecertificeerde versie verbeterd kan worden.

Dat IMAGR één standaard biedt, is ook aantrekkelijk voor AI-vendors: commerciële leveranciers van slimme software met een specifiek algoritme. Omdat deze software van externe bedrijven – in tegenstelling tot de meeste wetenschappelijk ontwikkelde algoritmen – al Europees gecertificeerd zijn, kunnen ziekenhuizen er direct mee aan de slag. Daarnaast is het goed voor de borging van privacy. Wouter: “Met IMAGR blijven alle patiëntgegevens in dezelfde veilige omgeving. Dat is geruststellend.”

Samenwerking Sectra
De wereldwijde marktpositie van Sectra biedt een kans om de ontwikkelde infrastructuur op grote schaal in de praktijk te brengen over de hele wereld. “Door deze samenwerking kunnen onze klanten toegankelijk en laagdrempelig AI-technologie gaan gebruiken”, zegt Fredrik Häll, Vice President Product Management bij Sectra Imaging IT Solutions. “UMC Utrecht is al lang een bestaande klant van Sectra en een voorloper in het digitaliseren.”

Lees eveneens het bericht van UMC Utrecht  ‘IMAGR assisteert radioloog met AI’.

Bericht & foto: Redactie UMC Utrecht