Vacature – Directeur Kennistransfer bij Utrecht Holdings

Heb je een visie op Kennistransfer? Ben je academisch opgeleid, heb je ervaring met wetenschappelijk onderzoek en het bedrijfsleven? Spreekt het jou aan om te werken in een dynamische omgeving waarin je jouw kennis, ervaring en leidinggevende kwaliteiten inzet om met andere stakeholders innovaties naar de markt te brengen? En kun je ons hiervan overtuigen? Dan zijn wij op zoek naar jou voor de functie van directeur kennistransfer bij Utrecht Holdings. Je wordt lid van een tweehoofdig directieteam waarvan de huidige directeur de voorzitter is. De directie legt verantwoording af aan de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders.

Wie zijn wij?

Utrecht Holdings is de Knowledge Transfer Office (KTO) van de kennisinstellingen UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Beide organisaties hebben als kerntaken: onderwijs, onderzoek, patiëntenzorg en kennisvalorisatie. Wij richten ons als Utrecht Holdings op deze laatste kerntaak, door het naar de maatschappij brengen van academische onderzoeksresultaten vanuit een commercieel perspectief.

Wij ondersteunen wetenschappers en medewerkers bij het beschermen van hun vindingen, octrooien en verstrekken in dat kader licenties aan externe partijen. Onze bijzondere aandacht ligt op het vlak van Life Sciences, Digital innovations (o.a. AI) en Sustainability. We richten regelmatig, vaak met externe partijen, nieuwe bedrijven (startups) op, voortkomende uit de beide kennisinstellingen. Naast de huidige directeur, tevens voorzitter van het directieteam, doen wij dit alles met een team van business developers, fundmanager, business analist, juristen en support staf, in totaal zo’n 15 medewerkers. Zie voor meer informatie:

www.utrechtholdings.nl

www.uu.nl/onderzoek/samenwerken/kennisvalorisatie

www.umcutrecht.nl/en/Research

Functieomschrijving

Samen met je collega-directeur – die verantwoordelijk is voor de business development en de interne stakeholders  – geef je leiding aan het team en ben je medeverantwoordelijk voor het personeel, de organisatie en de financiën. Samen geeft je vorm aan beleid op het gebied van kennistransfer. Tot de kern van je taken behoren de verantwoordelijkheid voor venture creation support, fondsmanagement en het aantrekken van kapitaal. Je onderhoudt  contacten met zowel publieke als private investeerders en bouwt externe relaties op het gebied van kennistransfer. Je geeft leiding aan deze activiteiten maar werkt ook inhoudelijk mee en identificeert, beheert en vercommercialiseert intellectuele eigendom van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Je werkt samen met verschillende partijen wier belangen en relaties je goed in het oog moet houden en behartigen. Je hebt geregeld contact met externen, zoals ROM Utrecht, Venture Capitalist, Tech transfer fondsen zoals onder andere First van andere tech- transfer organisaties zoals Utrecht Inc, private investeerders en het bedrijfsleven. Ook kom je in contact met personen uit verschillende lagen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht (onderzoekers, managementteamleden, bestuurders en juristen). Je zult je bewegen in een uitdagende, complexe omgeving met diverse stakeholders.

 Onze kandidaat past in onderstaand profiel:

 • Geeft sturing en leiding aan de medewerkers en aan de verdere ontwikkeling van de kennistransfer organisatie;
 • Brede kennis van en ervaring met investeringsfonds management, specifiek op financieel en bedrijfs- juridisch gebied;
 • Sterk in business planning en – analytics met name gericht op new ventures;
 • Academisch opgeleid met ruime relevante werkervaring;
 • Boegbeeld van de organisatie maar ook meewerkend voorman (m/v);
 • Een inspirator en verbinder, binnen en buiten de organisatie;
 • Ondernemend, proactief en doortastend, kent het belang van stakeholder management en weet dit goed toe te passen. Krijgt zaken voor elkaar;
 • Flexibel en creatief met het vermogen ideeën tot concrete projecten en resultaten te brengen;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Resultaatgebieden:

 • Het ontwikkelen naar ‘business readyness level’ van new ventures;
 • Aantrekken van investeringskapitaal
 • Adequate en robuust Fondsmanagement van UHSF en eventueel nieuw op te starten fonds(en)
 • Ontwikkelen en onderhouden van relevante relaties met de focus op new venture creation uit Utrechtse kennisinstellingen;
 • Draagt bij aan een professionele verslaglegging zoals kwartaal- en jaarrapportages;

 Wat we bieden:

 • Een fulltime aanstelling via de Universiteit Utrecht, in eerste instantie voor de duur van één jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling;
 • Marktconforme arbeidsvoorwaarden conform CAO van de VSNU, een en ander verder afhankelijk van kennis en ervaring. Daarnaast mag je rekenen op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering;
 • Een dynamische en veelzijdige wereld met de ambitie om innovaties naar de markt te brengen;
 • Een werkomgeving waarin je een hechte relatie kunt opbouwen zowel met het team van Utrecht Holdings als met de collega’s in het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht;
 • Een uitdagende wereld waar het gaat om het sluiten van een evenwichtige, zakelijke deal met respect voor de risico’s en belangen van diverse partijen.

Aanvullende informatie en solliciteren:

Ben je enthousiast geworden en herken je jezelf in bovenstaand profiel? Stuur je motivatie met CV vóór 24 januari a.s. naar secretariaat@utrechtholdings.nl.

Voor vragen of meer informatie over de vacature kan je contact opnemen met Tessa Scharringhausen, directeur Utrecht Holdings, via tessa.scharringhausen@utrechtholdings.nl. Een assessment en referentiecheck kan onderdeel uitmaken van de procedure.