Vacature – Directeur Kennistransfer bij Utrecht Holdings

Heb je een visie op Kennistransfer? Ben je academisch opgeleid, heb je ervaring met wetenschappelijk onderzoek en het bedrijfsleven? Spreekt het jou aan om te werken in een dynamische omgeving waarin je jouw kennis, ervaring en leidinggevende kwaliteiten inzet om met andere stakeholders innovaties naar de markt te brengen? En kun je ons hiervan overtuigen? Dan zijn wij op zoek naar jou voor de functie van directeur kennistransfer bij Utrecht Holdings. Je wordt lid van een tweehoofdig directieteam waarvan de huidige directeur de voorzitter is. De directie legt verantwoording af aan de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders.

Wie zijn wij?

Utrecht Holdings is de Knowledge Transfer Office (KTO) van de kennisinstellingen UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Beide organisaties hebben als kerntaken: onderwijs, onderzoek, patiëntenzorg en kennisvalorisatie. Wij richten ons als Utrecht Holdings op deze laatste kerntaak, door het naar de maatschappij brengen van academische onderzoeksresultaten vanuit een commercieel perspectief.

Wij ondersteunen wetenschappers en medewerkers bij het beschermen van hun vindingen, octrooien en verstrekken in dat kader licenties aan externe partijen. Onze bijzondere expertise ligt op het vlak van BioTech, MedTech en software (o.a. AI en big data). We richten regelmatig, vaak met externe partijen, nieuwe bedrijven (startups) op, voortkomende uit de beide kennisinstellingen. Naast de huidige directeur, tevens voorzitter van het directieteam, doen wij dit alles met een team van business developers, investment managers, juristen en support staf, in totaal zo’n 15 medewerkers. Zie voor meer informatie:

Realizing economic and societal impact

https://www.uu.nl/onderzoek/samenwerken/kennisvalorisatie

https://www.umcutrecht.nl/en/Research

Functieomschrijving

Samen met je collega-directeur – die verantwoordelijk is voor de investeringen in startups en twee bedrijfsverzamelgebouwen – geef je leiding aan het team en ben je medeverantwoordelijk voor het personeel, de organisatie en de financiën. Tot de kern van je taken behoren de verantwoordelijkheid voor de octrooien en de licenties, de business development activiteiten, het vormgeven van beleid op het gebied van kennistransfer en het onderhouden van contacten met zowel de kennisinstellingen als externe relaties op het gebied van kennistransfer. Je geeft leiding aan deze activiteiten maar werkt ook inhoudelijk mee en identificeert, beheert en vercommercialiseert intellectuele eigendom van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Je werkt samen met verschillende partijen wier belangen en relaties je goed in het oog moet houden en behartigen. Je komt in contact met personen uit verschillende lagen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht (onderzoekers, managementteamleden, bestuurders en juristen). Ook heb je geregeld contact met externen, zoals het bedrijfsleven en directeuren van andere kennistransferorganisaties. Je zult je bewegen in een uitdagende, complexe omgeving met diverse stakeholders.

 Onze kandidaat past in onderstaand profiel:

 • Geeft sturing en leiding aan de medewerkers en aan de verdere ontwikkeling van de kennistransfer organisatie;
 • People manager, passend bij hoogopgeleide professionals, weet het beste uit mensen te halen;
 • Kennis van personeelsmanagement, organisatieontwikkeling en bedrijfsprocessen;
 • Kennis van en ervaring met intellectuele eigendom, heeft wetenschap naar de markt gebracht;
 • Academisch opgeleid met ruime relevante werkervaring;
 • Boegbeeld van de organisatie maar ook meewerkend voorman (m/v);
 • Een inspirator en verbinder, binnen en buiten de organisatie;
 • Flexibel en creatief met het vermogen ideeën tot concrete projecten en resultaten te brengen;
 • Ondernemend, proactief en doortastend, kent het belang van stakeholder management en weet dit goed toe te passen. Krijgt zaken voor elkaar;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Resultaatgebieden:

 • Professionaliseren van de kennistransfer organisatie;
 • Ontwikkelen en onderhouden van relevante relaties binnen de kennisinstellingen, het bedrijfsleven en andere stakeholders;
 • Uitbouwen van de licentieportfolio inclusief het realiseren van kasstromen;
 • Draagt bij aan een professionele verslaglegging zoals kwartaal- en jaarrapportages;
 • Ontwikkelt eigen dossiers ten behoeve van het bestaande bedrijfsleven en voor startups.

Wat we bieden:

 • Een fulltime aanstelling bij het UMC Utrecht, in eerste instantie voor de duur van één jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling;
 • Marktconforme arbeidsvoorwaarden conform CAO Universitair Medische Centra, een en ander verder afhankelijk van kennis en ervaring. Daarnaast mag je rekenen op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering;
 • Een dynamische en veelzijdige wereld met de ambitie om innovaties naar de markt te brengen;
 • Een werkomgeving waarin je een hechte relatie kunt opbouwen zowel met het team van Utrecht Holdings als met de collega’s in het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht;
 • Een uitdagende wereld waar het gaat om het sluiten van een evenwichtige, zakelijke deal met respect voor de risico’s en belangen van diverse partijen.

Aanvullende informatie en solliciteren:

Ben je enthousiast geworden en herken je jezelf in bovenstaand profiel? Stuur je motivatie met CV vóór 13 januari a.s. naar secretariaat@utrechtholdings.nl.

Voor vragen of meer informatie over de vacature kan je contact opnemen met Oscar Schoots, directeur Utrecht Holdings, via oscar.schoots@utrechtholdings.nl of op telefoonnummer 030–253 5969. Een assessment en referentiecheck kan onderdeel uitmaken van de procedure.