Wanted: Investment Manager

Nieuwe innovaties in de markt zetten; dat is de uitdaging waar Utrecht Holdings samen met onderzoekers van UMC Utrecht en Universiteit Utrecht elke dag voor staat. Met als doel een zo groot mogelijke positieve impact op mens, maatschappij en economie. Dit doen wij met een leuk team van zo’n 16 medewerkers.

Spreekt het jou aan om te werken in een dynamische omgeving waarin jij jouw kennis, ervaring en verbindende kwaliteiten inzet om met verschillende stakeholders innovaties naar de markt te brengen? Dan zijn wij op zoek naar jou. Ben je academisch opgeleid, heb je ervaring met zowel wetenschap en het bedrijfsleven? Dan hopen we dat jij ons team binnenkort komt versterken.

Wie zijn wij?

Utrecht Holdings is de Knowledge Transfer Office (KTO) van de kennisinstellingen UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Beide organisaties hebben als kerntaken: onderwijs, onderzoek, patiëntenzorg en kennisvalorisatie. Wij richten ons als Utrecht Holdings op deze laatste kerntaak, door het naar de maatschappij brengen van academische onderzoeksresultaten vanuit een commercieel perspectief.

Wij ondersteunen wetenschappers en medewerkers bij het beschermen van hun vindingen, octrooien en verstrekken in dat kader licenties aan externe partijen. Onze bijzondere aandacht ligt op het vlak van Life Sciences, Digital Innovations (o.a. AI) en Sustainability. We richten regelmatig, vaak met externe partijen, nieuwe bedrijven (spinoffs) op, voortkomende uit de beide kennisinstellingen. Tenslotte investeren wij via onze fondsen in veelbelovende spin offs met doel deze te ondersteunen in de eerste fase van ontwikkeling. Naast de twee hoofdige directie doen wij dit alles met een team van business developers, een investment manager, business analist, juristen en support staf, in totaal zo’n 15 medewerkers.

Een van onze investeringsfondsen is het Utrecht Health Seed Fund (UHSF). Het UHSF is een vroege fase investeringsfonds van €5.5M, opgezet om startups vanaf zeer vroege fase te financieren die een schaalbare technologie ontwikkelen in de life sciences & health. Het fonds is opgezet door het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht, en investeert zowel in spin-offs uit die instituten, maar ook in startups daarbuiten. Het fonds heeft op dit moment 5 investeringen gedaan.

 Zie voor meer informatie:

https://utrechtholdings.nl/

https://uhsf.nl/

De Investment Manager zorgt voor de uitvoering van een gestructureerd investeringsproces om potentiële investeringen, portfolio beheer en exits in goede banen te leiden. De Investment Manager beheert het financieringsinstrumentarium van Utrecht Holdings, waar onder het Utrecht Health Seed Fund (www.uhsf.nl). Als Investment Manager beoordeel je innovaties, (business) opportunity’s en risico’s. Je toetst investeringsaanvragen aan de fonds criteria alleen of in samenwerking met de investment analist. Je begeleidt due diligence trajecten, onderhandelt en structureert de transacties met ondernemers, aandeelhouders en medefinanciers. Je stelt investeringsvoorstellen op die worden voorgelegd aan het investeringsteam. Daarnaast bouw en onderhoud je een relevant netwerk met wetenschappers, ondernemers, investeerders en financiers (co-financiers, ROM Regio Utrecht, EFRO Kansen voor West).

Naar de nabije toekomst is de ambitie om het financieringsinstrumentarium van Utrecht Holdings uit te breiden. De Investment Manager zal hier een leidende en sturende rol in hebben en werkt hierin nauw samen met zowel interne als externe stakeholders.

De Investment Manager rapporteert aan de directeur van UMC Utrecht Holding, en heeft audit verantwoording af te leggen aan EFRO-Kansen voor West (co-financier van UHSF).

Werk- en resultaatgebieden:

 • Aantrekken en ontwikkelen van een pipeline van potentiële investeringen;
 • Uitvoeren investeringsproces: gestructureerd transparant proces om potentiële investeringen, portfolio beheer en exits in goede banen te leiden;
 • Beoordelen investeringsaanvragen: inhoudelijke analyse en afgewogen oordeelsvorming over een investeringsaanvraag;
 • Opstellen investeringsvoorstellen en voorstellen voor exits: adequate besluitvorming investment committee;
 • Beheer portfoliobedrijven: monitoring en support van portfoliobedrijven als aandeelhouder met feedback, kennis en netwerk;
 • Beheer fondsen: adequate en zorgvuldige informatie zodat inzichtelijk is of doelen gehaald worden en er tijdige maatregelen genomen kunnen            worden. Inzicht en actief beheer/allocatie van fondsvermogen.
 • Leiden van projecten: nieuwe en/of verbeterde financiële instrumenten (w.o. fondsen) met doel te investeren in maatschappelijk en economisch        impactvolle spin offs.

Onze kandidaat past in onderstaand profiel:

 In deze functie ben je primair aanspreekpunt voor aanvrager, co-financiers en business developers. Je legt verantwoording af aan de directeur Holdings. De belangrijkste kaders worden gevormd door Fondsreglement en vastgesteld beleid op strategisch en tactisch niveau. De functie wordt zelfstandig uitgevoerd.

 • Je beschikt over een relevante academische opleiding in life science / health of technologie, bijvoorbeeld bio medische wetenschappen;
 • Je hebt tenminste 5 jaar relevante ervaring met het beoordelen van businessplannen en of het opstellen van investeringsvoorstellen;
 • Je hebt sterk ontwikkelde analytische en financiële vaardigheden, opgedaan in een professionele ondernemende omgeving;
 • Je bent in staat snel een nieuw expertisegebied eigen te maken, middels lezen van wetenschappelijke publicaties en /of gesprekken met experts;
 • Je krijgt energie van werken met ondernemers en startups;
 • Je werkt uitstekend samen in een team, maar ook zelfstandig werk je goed;
 • Je hebt uitstekend communicatieve- en netwerkvaardigheden;
 • Je bent een overtuigende persoonlijkheid;
 • Je hebt een goed ontwikkeld omgevingsbewustzijn en inlevingsvermogen in ondernemers en ondernemerschap;
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend.

Wat wij bieden:

 • Een aanstelling van 0,8-1,0 FTE bij het UMC Utrecht, in eerste instantie voor de duur van één jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling;
 • Een professionele leer- en werkomgeving, een leuk team van collega’s, en een passend salaris conform CAO UMCU (schaal 13) met 13de maand;
 • Een werkomgeving waarin je een hechte relatie kunt opbouwen zowel met het team Utrecht Holdings als met de collega’s in het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht;
 • Een rol met veel impact, waarbij je middels realiseren van investeringen, de wereld van morgen helpt realiseren, en waar je werkt met inspirerende wetenschappers en ondernemers.

Aanvullende informatie en solliciteren:

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Gertine van der Vliet, directeur Utrecht Holdings, via email: gertine.vandervliet@utrechtholdings.nl of telefonisch: 06 24819826.

Jouw CV met motivatiebrief ontvangen we graag uiterlijk zondag 27 november per mail en kun je sturen naar secretariaat@utrechtholdings.nl. De selectiegesprekken staan gepland voor 30 november en 1 december.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature tekst wordt niet op prijs gesteld.