News

Business Developer AI

Zie jij jezelf floreren in een dynamische omgeving, samenwerken met vooraanstaande wetenschappers in Utrecht en je expertise inzetten om AI-innovaties op de markt te brengen?

Heb jij een passie voor kunstmatige intelligentie (AI) en digitale innovaties? Zie jij jezelf floreren in een dynamische omgeving, samenwerken met vooraanstaande wetenschappers in Utrecht en je expertise inzetten om AI-innovaties op de markt te brengen? Dan zijn wij op zoek naar jou. Ben je academisch geschoold, heb je een bedrijfskundige achtergrond en ervaring met zowel wetenschap als bedrijfsleven? Dan hopen we dat je ons team snel komt versterken.

Nieuwe innovaties in de markt zetten; dat is de uitdaging waar Utrecht Holdings samen met onderzoekers van UMC Utrecht en Universiteit Utrecht elke dag voor staat. Met als doel een zo groot mogelijke positieve impact op mens, maatschappij en economie. Dit doen wij met een leuk team van zo’n 16 medewerkers. 

 Wie zijn wij?

Utrecht Holdings is de Knowledge Transfer Office (KTO) van de kennisinstellingen UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Wij werken samen met wetenschappers aan commerciële valorisatie. Dit bereiken wij door deals te maken met het bedrijfsleven en startups op te zetten. Opdat wetenschappelijk onderzoek verder wordt ontwikkeld tot producten en diensten die wereldwijd beschikbaar komen voor patiënt, dier en maatschappij. Utrecht Holdings is tevens de patenthouder en neemt het voortouw in de onderhandelingen met externe partijen. Licenties sluiten we met bestaande grote bedrijven en met startups, met name in Europa en de Verenigde Staten. In Utrecht zoeken we naar een totaal oplossing en bouwen we mee aan een nieuwe spin-off als dat de meest aangewezen route is voor valorisatie.

Tenslotte investeren we in veelbelovende startups met als doel deze te ondersteunen bij hun ontwikkeling in een vroeg stadium. Een van onze fondsen is het Utrecht Holdings Seed Fund, een fonds van € 7,5 miljoen dat investeert in startende ondernemingen die innoveren op het gebied van Life Sciences, Sustainability  & Digital Innovation.

Zie voor meer informatie:

https://www.utrechtholdings.nl

https://www.uu.nl/onderzoek/samenwerken/kennisvalorisatie

https://www.umcutrecht.nl/en/Research

Als Business Developer AI werk je aan meerdere projecten tegelijkertijd en ben je eindverantwoordelijk voor het valorisatieproces. Je bent in de lead om het intellectueel eigendom te beschermen, de commerciële deal te maken met een private partij dan wel om nieuwe spin-off ondernemingen een vliegende start te geven. Dat doe je samen met de wetenschapper(s), en collega’s van investment, legal en finance. Je werkt sterk vanuit de inhoud en probeert impact te creëren door mee te bouwen aan kwalitatief sterke casussen en betrokken partijen door het complexe innovatieproces te loodsen.

Innovaties in je portfolio zijn primair gebaseerd op AI en kennen hun specifieke toepassing bijvoorbeeld in de Life Sciences, Medische Technologie of Sustainability.

Wat ga je doen?

Je belangrijkste taak als AI Business Developer is om onderzoekers te helpen hun AI-uitvindingen van onderzoek naar de markt te brengen door spin-offs (universitaire startups) te creëren. Dit omvat activiteiten zoals het benaderen van onderzoekers om te brainstormen over hun ideeën, het beoordelen van hun ideeën op levensvatbaarheid en hen begeleiden tijdens het hele proces om ervoor te zorgen dat ze zijn voorbereid op interacties met investeerders. De reis van concept naar een startup die klaar is voor investeerders omvat vaak marktonderzoek, het zoeken naar proof-of-concept financiering, het opstellen van een strategisch bedrijfsplan en het opstellen van verschillende contracten. Je neemt ook deel aan het TTT AI-programma.

TTT AI Programma

Thematic Technology Transfer for Artificial Intelligence (TTT-AI) is een baanbrekend initiatief dat tien onderzoeksinstellingen, een investeringsfonds en een netwerk van partners samenbrengt. Als een van de vier AI Business Developers, gevestigd in verschillende steden in het land, ligt je primaire focus op Utrecht. De andere drie AI Business Developers die deel uitmaken van het TTT-AI programma zijn gevestigd in Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven. Je werkt nauw samen als een team dat best practices, expertise en een divers netwerk deelt. Je onderhoudt relaties met onderzoekers, start-ups, grote bedrijven, investeerders, kennisoverdrachtkantoren en incubators/versnellers. Deze dynamische rol biedt je veel mogelijkheden om initiatief te nemen en een impact te hebben.

In deze functie zijn je belangrijkste verantwoordelijkheden

  • Scouten en screenen van AI-uitvindingen en ideeën van onderzoekers met commercieel marktpotentieel.
  • Begeleiden van onderzoekers bij het opzetten van spin-offs, helpen bij het verkrijgen van financiering, samenstellen van spin-off teams met ondersteuning van het TTT-AI programma en anderen, waaronder venture builders en incubators.
  • Assisteren bij het opstellen, evalueren en voorbereiden van business cases voor investeringsbereidheid.
  • Het opbouwen en onderhouden van een netwerk van belangrijke belanghebbenden in het academische AI-landschap, waaronder start-ups, grote bedrijven, investeerders, kennisoverdrachtkantoren en incubators/versnellers.
  • Onderhandelen over deals en overeenkomsten.
  • Aanbieden van intensieve ondersteuning aan 1-2 venture creation cases, indien van toepassing.
  • Het volgen van maatschappelijke/markttrends en ontwikkelingen op het gebied van AI en relevante toepassingsgebieden.
  • Bewaken van de voortgang en rapporteren over resultaten.

Wat breng je mee?

We zijn op zoek naar een kandidaat met het volgende profiel:

  • Je beschikt over een master- of een PhD-diploma, of toont gelijkwaardige kennis, op een voor de functie relevant vakgebied, in een discipline waarin AI een belangrijke rol speelt.
  • Je hebt meerdere jaren relevante werkervaring in het ontwikkelen, commercialiseren en/of implementeren van software-innovaties, bij voorkeur AI, in een ondernemende omgeving. Ervaring met het opzetten van academische start-ups/spin-offs is een pré.
  • Je hebt aantoonbaar inzicht in (SaaS) bedrijfsmodellen en beschermingsstrategieën rondom AI. Kennis van en ervaring met het toepassen van AI in publieke en private organisaties is een pre.
  • Je laat een een commerciële, resultaat- en servicegerichte houding zien, met respect voor de onderzoeker(s).
  • Het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te werken is essentieel.
  • Je bent nieuwsgierig en creatief, je hebt een natuurlijk talent voor het identificeren en nastreven van nieuwe mogelijkheden.
  • Je bent hands-on is, met een sterk vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor projecten en deze tot een goed einde te brengen.
  • Je bent bereid om te leren en je aan te passen aan nieuwe situaties. Je hebt een groeimindset en je wilt jezelf voortdurend professioneel en persoonlijk ontwikkelen.
  • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Wat bieden we je?

  • Een bruto maandsalaris van €5.441 tot maximaal €6.986 (salarisschaal 12) bij voltijds aanstelling (38 uur per week)
  • Een aanstelling van 0,8-1,0 FTE bij de UU, in eerste instantie voor de duur van één jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling;
  • Marktconforme arbeidsvoorwaarden conform CAO UNL(schaal 12), afhankelijk van kennis en ervaring. Daarnaast mag je rekenen op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering;
  • Een dynamische en veelzijdige wereld met de ambitie om innovaties naar de markt te brengen;
  • Een werkomgeving waarin je een hechte relatie kunt opbouwen zowel met het team van Utrecht Holdings als met de collega’s in het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht
  • Een uitdagende wereld waar het gaat om het bouwen van kwalitatief hoogwaardige spinoffs en het sluiten van evenwichtige en zakelijke deals met respect voor de risico’s en belangen van diverse partijen.

Aanvullende informatie en solliciteren

Ben je enthousiast geworden en herken je jezelf in bovenstaand profiel? Stuur je motivatie met CV vóór 29 september a.s. naar secretariaat@utrechtholdings.nl.

Voor vragen of meer informatie over de vacature kan je contact opnemen met Directeur Knowledge Transfer Tessa Scharringhausen, via tessa.scharringhausen@utrechtholdings.nl of op telefoonnummer 06-53532346. Een assessment en referentiecheck kan onderdeel uitmaken van de procedure. De selectiegesprekken zullen plaatsvinden op 7 oktober en/of 9 oktober.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacaturetekst wordt niet op prijs gesteld.